Kyr

Språk

Kyr

Melking av kyr

På Fokhol Gård har vi rundt 25 melkekyr og deres avkom av rasen Norsk Rødfe. De produserer melk, kjøtt og næringsrik gjødsel til jordene våre.

Kyrne har vært en integrert del av gården og en del av det biodynamiske kretsløpet i flere tiår. Vi overtok gården i 2022 med den gamle fjøsbygningen og fortsatte med melkeproduksjon og melking der ved hjelp av et rørmelkesystem i et båsfjøs. Fjøssystemet vårt vil snart endre seg, ettersom vi planlegger et nytt fjøs. Vi gleder oss til neste vinter, som vil foregå i det nye fjøset med et romslig liggeområde og melkestall.

Kyrne våre tilbringer hele sommeren på beitene rundt gården og blir hentet inn to ganger om dagen for melking.
Ungdyrene våre har også tilgang til beite hele sommeren. Om vinteren går de i et lukket fjøs som beskytter dem mot kulde og vær. Kalvene våre vokser opp i grupper, lærer av hverandre og leker sammen. Vanligvis følger tre ammekyr med kalvene i gruppen og tar rollen som mor og voksen rollemodell. Dette gir kalvene mulighet til å vokse opp naturlig og få i seg melk og annet fôr.
Målet vårt er at kalvene i fremtiden skal oppdrettes sammen med mødrene sine, noe som betyr at kalvene tilbringer minst to måneder sammen med mødrene sine og integreres i flokken som helhet.

Vi produserer fôret til dyrene våre selv. Avhengig av værforholdene lager vi hvert år 500 daa høy og ensilasje, og kraftfôret består også av vårt eget korn.

Halmen som dyrene ligger på, og gjødselen de produserer, fungerer som næringsrik gjødsel og næringsgrunnlag for dyrking av korn og grønnsaker på åkrene våre.

For øyeblikket leverer vi melken vår til Tine, det største meieriet i Norge. Drømmen vår er imidlertid å starte vår egen melkeforedlingsvirksomhet. Vi ønsker å starte med flaskemelk, yoghurt og ferske ostevarianter for å gi melken vi produserer en ny verdi og gjøre den direkte tilgjengelig for folk i regionen.

Kjøttet vårt foredles regionalt og er også tilgjengelig i gårdsbutikken vår, for eksempel i form av burgere eller kjøttdeig. Vi slakter flere ganger i året. Hvis du er interessert i bestemte stykningsdeler av storfekjøtt, kan du kontakte oss, så finner vi gjerne individuelle løsninger sammen.